Växtens egenskaper
Växten sticker ut med kluster av röda blommor som verkligen fångar ögat. Frukterna är runda och har små taggar på ytan, och de innehåller oftast tre glansiga, rödaktiga frön. Dessa detaljer ger växten ett estetiskt värde samtidigt som de döljer den fara den kan innebära för både människor och djur.
Fröna bär på ämnet ricin, vilket gör dem otroligt giftiga. Ricin räknas som en av världens giftigaste substanser, och enligt Institut national de recherche et de sécurité (INRS) är den 6000 gånger mer potent än cyanid. Det innebär att även en liten mängd – om inte bara några få frön – kan vara livshotande vid intag eller inandning.
Giftighet och risker
Eftersom ricin är så farligt kan så lite som två till tre frön vara livsfarliga för en vuxen som väger omkring 70 kg. Om man får i sig ricin uppstår symtom som irritation i mag-tarmkanalen, kraftig uttorkning, lever- och njursvikt samt kramper. Just nu finns inget motgift som direkt kan neutralisera ricinet, så vården begränsas till att lindra symtomen på en intensivvårdsavdelning.
Forskare jobbar för fullt med att hitta bättre behandlingsmetoder. Till exempel, 2016 meddelade Inserm att de hade tagit fram ett experimentellt motgift med hjälp av aerosoliserade antikroppar. Trots att detta fortfarande är i teststadiet, ger det hopp för framtida lösningar.
Användning av ricinolja
Trots att ricinfröna är så farliga finns det ljusa sidor med denna växt. När man lyckas avlägsna toxinerna kan man utvinna ricinolja, som används inom medicin och kosmetika tack vare sina många bra egenskaper. Produktionen och användningen av oljan övervakas noga och regleras för att garantera säkerheten.
Det är klokt att vara förebyggande och undvika oavsiktliga förgiftningar med ricin. Man rekommenderar därför starkt att inte plantera växten nära barn eller husdjur som kan lockas av de attraktiva fröna.
Växten visar hur naturens skönhet ibland kan gå hand i hand med dolda faror. Den kan orsaka allvarliga skador, men samtidigt finns det användbara biprodukter som ricinolja. Det belyser hur viktigt det är att ha respekt och vara försiktig när man hanterar naturliga växter, samt att fortsatta studier behövs för att minska riskerna med så pass giftiga ämnen.